Κανόνες Εμπλοκής


Στα μέσα της δεκαετίας του 60 και κάτω από τις ψυχροπολεμικές συνθήκες που επικρατούσαν διαπιστώθηκε, σε Νατοϊκό πλαίσιο, η ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένων οδηγιών προς τους ναυτικούς διοικητές και κυβερνήτες πλοίων, για αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων ανάλογα με την τακτική εικόνα, σε συνδυασμό με πιθανή αδυναμία αποκατάστασης επικοινωνιών με το οικείο Επιτελείο ή Διοίκηση.

Μέχρι τότε, ο τρόπος αντίδρασης των δυνάμεων της συμμαχίας στα γεγονότα που ανέκυπταν ήταν συνάρτηση της ισχύος της Μονάδας, του όγκου της και της ψυχοσύνθεσης του κυβερνήτη ή διοικητή. Συνέπεια των παραπάνω ήταν η θέσπιση, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, συγκεκριμένων οδηγιών – κανόνων αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Το Π.Ν. και η Π.Α., σε εθνικό πλαίσιο, άρχισαν, με τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΕΘΑ, τη δοκιμαστική αρχικά εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής από τα τέλη περίπου της δεκαετίας του ‘60.  Το 1982 εκδόθηκαν δοκιμαστικά από το ΓΕΕΘΑ εθνικοί κανόνες εμπλοκής και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι πήραν την τελική μορφή τους το 1984, με την εκπόνηση του τελικού σχεδίου EKE που τέθηκε σε ισχύ στις 31 Ιαν 84, κατόπιν σχετικής έγκρισης του ΚΥΣΕΑ.

Σκοπός των Εθνικών Κανόνων Εμπλοκής είναι η θέσπιση συγκεκριμέ-νων οδηγιών, που καθορίζουν το βαθμό και τον ορθό τρόπο αντίδρασης των Ε.Δ. σε εχθρικές προθέσεις ή εκδηλούμενες εχθρικές ενέργειες, προκειμένου να τηρηθεί η κρίση στο επιθυμητό επίπεδο. Οι ενέργειες αυτές μπορεί να είναι μεμονωμένα περιστατικά ή επεισόδια μείζονος σημασίας. Στην περίπτωση μεμονωμένων περιστατικών οι ΕΚΕ παρέχουν οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους διοικητές Μονάδων, κυβερνήτες πολεμικών πλοίων, διοικητές ομάδων πλοίων, αρχηγούς σχηματισμών αεροσκαφών και ελικοπτέρων . Στην περίπτωση των επεισοδίων μείζονος σημασίας, οι ΕΚΕ αναφέρουν και αναλύουν τα επεισόδια, καθορίζουν με λεπτομέρεια τα προβλεπόμενα μέτρα αντίδρασης και τέλος ορίζουν τόσο τα εμπλεκόμενα ΓΕ όσο και το άμεσα να διατάξει την εφαρμογή των μέτρων επίπεδο διοίκησης.

Οι οδηγίες που παρέχονται από τους ΕΚΕ είναι μέσα στα πλαίσια των γενικών πολιτικών κατευθύνσεων και αφορούν στον τρόπο ενέργειας των προαναφερθέντων σε ειρηνική περίοδο, όπως και σε περίοδο τεταμένων σχέσεων, μέχρι την έναρξη των εχθροπραξιών. Εφόσον αρχίσουν οι εχθροπραξίες οι κανόνες εμπλοκής παύουν να ισχύουν. Επίσης αποβλέπουν τόσο στη διατήρηση του Εθνικού γοήτρου όσο και στην εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής επιβιώσεως Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς την από μέρους μας εκδήλωση άσκοπων και προκλητικών ενεργειών.

Οι κανόνες εμπλοκής αποτελούν περιορισμό με τον οποίο πρέπει να συμμορφωθεί η περίπολος και καθορίζουν την ελευθερία των ενεργειών της και για το λόγο αυτό τα μέλη της περιπόλου πρέπει να τους γνωρίζουν, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις που φαίνονται στο βίντεο.

Επίσης, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Λήψης Απόφασης, όχι μόνο στο στρατιωτικό αλλά και στο επιχειρηματικό πεδίο, καθόσον μικροί ηγήτορες καλούνται να λάβουν αποφάσεις που επηρεάζουν την υψηλή στρατηγική και τα παγκόσμια συμφέροντα υπερδυνάμεων. Στην “Στρατηγική της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων 2010” (USSOCOM Strategy 2010) – την πρώτη στην ιστορία της USSOCOM εκπόνηση μακρόπνοης στρατηγικής – επίκεντρο τίθεται ο Operator. Ο ατομικός μαχητής των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, ο οποίος καλείται να εκτελέσει τα καθήκοντα όχι μόνο του στρατιώτη, αλλά και του διπλωμάτη, του διαπραγματευτή και του καθοδηγητή πολιτικής και στρατηγικής κυβερνήσεων

πηγή

2 comments

 1. […] Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, η γεωπολιτική των ΗΠΑ καθορίζει τον τρόπο χρήσης της παραπάνω ισχύς, όχι  άκριτα,  αλλά περιοριζόμενη από τους εκάστοτε κανόνες εμπλοκής. […]

  Μου αρέσει!

 2. Τα οσα ,λετε,ειναι ανυποστατα,διοτι,στην Ελλαδα,λογω,της αναδρειας,των Ηγεσιων,αλλα και την Επαρση,την Ματαιοδοξης ,ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΑΠΛΑ,ΜΟΝΟ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ,ΜΕ ΚΑΘΕ «ΚΟΥΦΙΑ»,ΥΠΟΣΤΑΣΗ,Δειλων,αλλα και Μονο Κοσμικων,ΔΗΘΕΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΚΑΙ ,ΑΘΛΙΩΝ ,ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ,ΠΑΡΕΜΒΕΝΟΥΝ,ΕΝΩ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΠΡΑΞΕΩΝ ,ΕΧΘΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΧΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ,Στο παδιγνωστο,δυστηχως,»κλιμα»,που ,εχει,ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ,ΑΠΟ ΡΑΘΥΜΙΑΝ,ΟΙ ΑΘΛΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ,ΗΓΕΣΙΑ,ΜΕ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΠΑΕΕΜΒΑΣΕΙΣ,

  ΜΗ ΤΗΡΗΣΗΣ,ΤΩΝ ΕΚΕ
  ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ,ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ!!!’

  Αφηστε ,λοιπον,την «ΑΕΡΟΛΟΓΙΑ»,ΔΙΟΤΙ ,ΑΚΟΥΛΟΥΘΑΤΕ ΚΑΙ ΕΝΤΕΧΝΑ,ΠΡΟΔΙΔΕΤΕ ,ΤΗΣ
  ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ,
  ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ
  ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΑΚΑΙΡΕΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ
  ΕΛΛΑΔΑΣ,ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΑ,ΣΥΛΟΓΙΕΣΤΕ,ΕΝΩ ΣΤΕΚΕΣΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ,ΑΘΛΙΩΣ ,ΑΝΙΔΕΟΙ
  ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΤΕ ,ΑΚΜΑΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΙΡΕΟΤΗΤΑ!!!!ΘΕΛΕΤΕ,ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ,ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ,ΣΤΟΝ ΓΡΑΨΑ,ΟΤΑΝ ΤΗΡΗΣΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ;;;;

  Τι παριστανετε ,ΛΟΙΠΟΝ ,»ΗΔΗΜΩΝΕΣ»,
  Προδοτικοι,εν Ελλαδι!!!!

  Η ΤΟΥΡΚΙΑ ,ΠΛΕΟΝ,ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΚΑΝΟΝΑ,ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΝ…:

  Με το που εισελθει ,σε Ελληνικα ,Ορια,ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΘΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ,ΕΤΟΙΜΟΣ,ΓΙΑ ΒΑΘΕΩΣ ,ΔΙΥΣΔΗΣΗ!!!

  Ολα τα Αλλα ,ΑΠΛΑ ,ΕΙΝΑΙ ,»ΔΗΜΑΤΩΓΙΕΣ»,ΑΠΟ ΔΗΘΕΝ,ΕΛΛΗΝΕΣ,ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ,ΠΟΥ ΠΕΡΙΤΕΧΝΑ,ΥΠΟΘΑΠΤΟΥΝ,ΕΛΛΗΝΙΚΟ «ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ»,ΔΗΛΑΔΗ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ,ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΧΕΤΕ,ΕΙΣΑΓΑΓΕΙ,ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΧΗΣΗ ,ΜΕΣΩ ΑΓΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ,ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΙΣΟΠΕΔΩΘΕΙ ,ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΣΑΝ ,ΕΧΘΡΟΣ ,ΠΟΥ ΕΣΤΩ,ΕΝΩ ΕΙΧΕ ,ΑΞΙΩΜΑ,ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ,ΣΑΘΡΟΤΗΤΑ,ΠΡΟΔΩΣΙΑΣ ΤΗΣ
  ΕΛΛΑΔΑΣ!!!!!

  Η ΤΟΥΡΚΙΑ,ΠΛΕΟΝ,ΠΡΕΠΕΙ ,ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ,ΩΣ ΠΛΗΡΗ ΕΧΘΡΙΚΗ
  ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ,ΔΙΕΘΝΩΣ ,ΑΠΕΙΛΗ,ΛΟΓΩ,ΕΠΙΖΗΤΗΣΗΣ ,ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΩΝΙΚΩΝ ,ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ,ΩΣ ΧΩΡΑ ,ΜΕ
  ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ,ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ,ΟΛΟΣΧΑΙΡΩΣ ,ΑΥΤΗΣ!!!!

  ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ,»ΣΤΕΙΡΟΙ»,ΔΗΘΕΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ,ΑΘΛΙΟΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΙ,ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ ΣΑΣ,ΤΟΤΕ,ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΤΕ ,ΑΠΛΑ,ΟΛΕΘΡΟ,ΑΛΛΑ ΣΤΕΡΕΙΤΕ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ,ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ,ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΘΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ,ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ,ΣΑΣ ΚΑΘΩΡΙΖΕΙ,ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΙΣΧΟΣ ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ!!!!

  ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ,ΟΛΑ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΡΗΜΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ,ΔΕΙΛΟΙ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΚΑΘΗΚΩΝΤΟΣ ,ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ,ΑΘΛΙΟΙ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ!!!!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s